2012-05-08 16:45
Scitec Nutrition
 

KOSTTILLSKOTT

Food supplementation

KOSTTILLSKOTTS MARKNADEN HAR ÄNDRATS DRASTISKT UNDER DE SENASTE TVÅ ÅRTIONDENA.

 

För tjugo år sedan fanns endast multivitamin/mineral formler, protein, viktökningspulver (fulla av socker) och några aminosyra produkter. Att sätta ihop en kombination som tillgodosedde ens behov var inte speciellt svårt.

 

Att välja ett välkänt märke – det var allt man behövde bry sig om! Sedan dess har situationen förändrats avsevärt. Idag levererar större företag tiotals eller hundratals olika produkter. Även en till synes enkel uppgift som att „jag ska köpa lite protein” kan bli svårt när kunden står inför, låt oss säga, mer än 20 Scitec Nutrition protein formler (för att inte prata om alla olika smaker).

 

Om du vill välja det rätta kosttillskottet för dig från det breda sortiment marknaden erbjuder, måste du tänka över en del saker och skaffa dig en del baskunskap.

 

För det första är det viktigaste att bli klar över din målsättning. För det andra att bli klar över din nuvarande fysiska nivå och dina budget begränsningar. Det är också användbart att veta om du är speciellt känslig mot någonting eller allergisk mot en eller fl era makro eller mikronäringsämnen eller ingredienser. Kom ihåg att kosttillskott – precis som namnet säger – är tillskott till din kost. Om du följer en diet som inte överensstämmer med dina mål kommer du inte att uppnå dem, oavsett vad du använder. Likaså, kommer du inte att få större och starkare muskler, lägre nivå av kroppsfett eller bättre uthållighet utan korrekt fysisk träning. Innan du startar någon form av kosttillskotts program, är det tillrådligt att skaffa sig åtminstone lite baskunskap om närings och tränings teori (och praktik).

 

BAS EKVATIONEN FÖR MASSBYGGNING

Food supplementation

Den mest grundläggande regeln för att bygga massa är att du måste få i dig mer kalorier än du förbrukar om du vill gå upp i vikt.
Naturligtvis beror kvaliteten på den ökade kroppsvikten (mest muskler eller fett) väldigt mycket på källan till de konsumerade näringsämnena och kalorierna som krävts för viktökningen och också omfattningen av den muskulära anpassningen som tvingats fram av fysisk träning. Alla söker en mirakelmedicin och bortser från det faktum att ingenting är kraftfullare än konsekvent konsumtion av rätt mängd av totala kalorier, energigivande kolhydrater och muskelbyggande protein.

 

NÄRINGS OCH KALORI INTAG – I FLYTANDE FORM

Food supplementationMänniskor tenderar att överskatta sin verkliga näringsämnes konsumtion när de försöker att få muskler. Med andra ord, de äter mindre än de tror och behöver för kontinuerliga och betydande framsteg. Dessutom måste så kallade ”hardgainers” möta problemet med att för dem är det nästan omöjligt att få kaloriöverskott enbart genom att äta fast föda på grund av deras mycket snabba ämnesomsättning.

 

Viktöknings drinkar (gjorda av viktökningspulver) kan lösa deras problem. Dessa drinkar innehåller snabbsmält protein och kolhydrat källor berikade med andra aktiva ingredienser. Dessa drinkar är idealiska att konsumera före eller efter träning och även på morgonen.

 

En av de viktigaste faktorerna för att välja rätt muskel ”gainer” är kolhydrat innehållet. Våra högkolhydrats formler är designade för riktigt magra ”hardgainers”. Dessa produkter ger en riklig mängd kolhydrater som högintensitets träning delvis är beroende av.

 

I de proteinformler med mer moderat kolhydratinnehåll är protein – kolhydrats ration signifi kant högre än i högkolhydrats formlerna. Vi utvecklade dessa produkter för normala och atletiska metabolismer, och för kraven vid typisk kroppsbyggnings träning. För människor som hör till dessa kropps och aktivitets grupper är det onödigt att konsumera kolhydrater och kalorier i mycket hög mängd.

 

Våra muskel/viktöknings formler är designade med protein av hög kvalitet. Kostproteiner är källan till kväve och oumbärliga aminosyror som kroppen kräver för vävnadstillväxt och underhåll. Därför bidrar våra ”gainer” formler till tillväxt och underhåll av muskelmassa.

 

Om du vill öka din muskelmassa, är det extremt viktigt att hålla proteinintaget högt (2-2,6 g per kilo kroppsvikt är en bra tumregel). Om det totala proteinintaget från dina måltider och viktökningsdrinkar ändå inte tillgodoser ditt behov, är det vettigt att öka på dina måltider med vassledrinkar.

 

Det är förnuftigt att välja snabbupptagliga proteinkällor under massbyggnad – i motsats till under viktnedgång, då långsamt upptagna proteinkällor är ett bättre val. Så vi rekommenderar att du använder vassledominanta formler under massbyggning och kaseindominanta formler under viktnedgång.

 

MAKRONÄRINGSÄMNEN, AMINOSYROR OCH ANDRA INGREDIENSER

Även om risken att inte få i sig tillräckligt med vitaminer, mineraler eller essentiella fettsyror är mycket lägre under massbyggning jämfört med under viktnedgång, är det klokt att använda en multivitamin/ mineral/essentiella fettsyror (EFA) formel i ditt massbyggnings program.

 

Food supplementation

Så för massbyggning på basnivå rekommenderar vi en multivitamin/ mineral/EFA + viktökningspulver + vassleprotein kombination. Beroende på din budget kan du välja en enkel eller mer komplex viktöknings produkt. Om du väljer en enkel (som Mass eller Mass20) är det värt att överväga att köpa Kreatin och Glutamin.

 

Så snart tillräckligt med protein och kaloriintag är löst kan du fundera på vilka andra ingredienser du vill (eller kan) främja muskeltillväxten med. De komplexa muskel ”gainers” (som Jumbo Professional och MyoMax linjen) innehåller andra ingredienser utöver makronäringsämnen. Komplexiteten (och effektiviteten) hos en muskel gainer kan förbättras genom att tillsätta följande ämnen (i viktighets ordning): Kreatin, L-Glutamin, Grenade aminosyror (BCAA), L-Arginin (NO-booster), Beta-Alanin. På medelnivå är det rekommenderbart att använda dessa komplexa muskel gainers eller ta de uppräknade ingredienserna separat - som tillskott till viktökningspulvet. Då dessa ingredienser inte riktigt kan ”överdoseras”, behöver du vara medveten om de överlappande mängderna om kostnadseffektivitet räknas.

 

Kreatin är en kvävehaltig organisk syra som förekommer hos ryggradsdjur. Cirka 95% av Kreatinet i kroppen är lokaliserat i skelett muskulaturens celler. Kreatin hjälper till med att förse cellerna med energi, primärt muskelceller, genom att öka bildningen av Adenosintrifosfat (ATP) agerande som energireserv för cellerna även vid muskelkontraktioner. Genom att komplettera din kost med Kreatin, kommer dina muskler att behålla mer Kreatin. Kreatin i en dos av minst 3 g per dag är vetenskapligt bevisat att förbättra prestationsförmågan när det rör sig om kort successiv explosionsartad, högintensitets träning som vikt träning eller kardio i intervallform.*

 

Efter vitaminer, muskel gainers och protein, är Glutamin av ungefär samma viktighetsgrad som Kreatin, L-Glutamin är den vanligast förekommande aminosyran i mänskligt blod. Glutamin kan bli villkorligt essentiell i vissa mikronäringsämnes, aminosyre och andra ingrediens situationer inklusive intensiv fysisk träning då kroppen inte kan tillgodose sitt behov genom att syntetisera glutamin. Denna villkorligt essentiella aminosyra kan fås från proteinintag, inklusive kosttillskott. Vi rekommenderar att ta 5-6 g Glutamin fl era gånger dagligen. De viktigaste tillfällena är före/under/efter träning och före läggdags. Alla våra Glutamin formler kan användas under massbyggning.

 

På medelnivå eller mer avancerad nivå kan du överväga ”pre-workout” eller energi/stimulerande formler. Dessa produkter är mycket populära eftersom deras effekt kan kännas omedelbart under träning. Centrala komponenten i dessa formler är L-Arginin som kväveoxid (NO) föregångare. Utöver Arginin innehåller vissa produkter Koffein, Kreatin, Beta-Alanin, Glutamin, BCAA, Karnitin, Tyrosin och andra ingredienser. Du kan bestämma om du vill öka din träningsintensitet med centralstimulerande ämnen eller inte. Vår mest komplexa, stimulerande ”pre-workout” formel är Big Bang. De fl esta av ingredienserna i komplexa ”pre-workout” formler kan också fås separat.

 

MASS GAINER STACKS

Food supplementation

BAS STACK

 

Denna kombination stödjer massbyggnings processen genom att förse kroppen med en bas av makronäringsämnen (huvudsakligen protein och kolhydrater) och vitaminer/ mineraler. För riktiga „hardgainers” och nybörjare för att få en grundläggande nivå av muskelmassa.

 

MEGA DAILY ONE PLUS grundläggande multivitamin/mineral formel
 
JUMBO grundläggande högkolhydrats Mass Gainer
 
100% WHEY PROTEIN vassle protein koncentrat med Taurin och Glutamin

 

Food supplementation
Food supplementation

PREMIUM STACK

 

Denna kombination stödjer massbyggningsprocessen genom att förse kroppen med de grundläggande makronäringsämnena (huvudsakligen protein och kolhydrater) och vitaminer/mineraler – med en mer komplex muskel gainer och extra L-Glutamin. För människor med mer För personer med genomsnittlig kroppsbyggnad och ämnesomsättning och tränande på medelnivå för att få kvalitets muskelmassa.

 

MEGA DAILY ONE PLUS grundläggande multivitamin/mineral formel
 
JUMBO PROFESSIONAL mass gainer med hög proteinhalt, Kreatin och extra aminosyror
 
100% WHEY PROTEIN PROFESSIONAL protein formel från vassleprotein koncentrat och isolat med extra Leucin och matsmältningsenzymer
 
G-BOMB 2.0 multi-komponents Glutamin matris

 

Food supplementation
Food supplementation

SUPER PREMIUM STACK

 

Denna kombination stödjer massbyggnings processen genom att förse kroppen med de grundläggande makronäringsämnena (huvudsakligen protein och kolhydrater) och vitaminer/mineraler – med starkare multivitamin/mineral formel. mer komplex protein formel och super komplex pre-workout stimulant. För avancerade för att få extra massa.

 

BIG BANG 3.0 54 komponents super komplex pre-workout formel
 
G-BOMB 2.0 multikomponents Glutamin matris
 
100% BEEF MUSCLE Hydrolyserat nötkötts gainer!
 
100% MILK COMPLEX vassle dominant fusion av milk proteiner
 
MULTI PRO PLUS höghaltig multivitamin/mineral formel

 

Food supplementation

 

GAINER STACKS FÖR REN MUSKELMASSA

FÖR DE MED LÅNGSAMMARE METABOLISM

 

Food supplementation

BAS STACK

 

Denna kombination stödjer den rena muskelbyggnads processen genom att förse kroppen med protein, Kreatin (vilket är vetenskapligt bevisat att öka prestationsförmåga) och vitaminer/mineraler.

 

MEGA DAILY ONE PLUS grundläggande multivitamin/ mineral formel
 
100% WHEY PROTEIN vassle protein koncentrat med Taurin och Glutamin
 
Crea-bomb multi-komponents Kreatin matris

 

Food supplementation
Food supplementation

PREMIUM STACK

 

Denna kombination stödjer den rena muskelbyggnads processen genom att förse kroppen med protein, Kreatin (som är vetskapligt bevisat att öka prestationsförmågan) och vitmainer/mineraler - berikad med en „hardcore” muskel och prestations höjande formel och en komplex „pre-workout” stimulant.

 

HOT BLOOD 3.0 24 komponents pre-workout formel
 
MYOMAX HARDCORE „hardcore” anabol muskel och prestations höjare
 
100% WHEY PROTEIN PROFESSIONAL protein formel från vassleprotein koncentrat och isolat med extra Leucin och matsmältningsenzymer
 
MULTI PRO PLUS höghaltig multivitamin/mineral formel

 

Food supplementation
Food supplementation

SUPER PREMIUM STACK

 

Denna kombination stödjer den rena muskelbyggnads processen genom att förse kroppen med protein, Kreatin (som är vetenskapligt bevisat att öka prestationsförmågan) och vitaminer/mineraler. Det inehåller en komplex „preworkout” stimulant och proteinformel och olika typer av L-Glutamin som hjälper till att åstadkomma extra masa för endomorpha kroppstyper.

 

BIG BANG 3.0 54 komponents super komplex pre-workout formel
 
G-BOMB 2.0 multikomponents Glutamin matris
 
MYOMAX HARDCORE „hardcore” anabol musekel och prestations höjare
 
100% MILK COMPLEX vassle-dominant fusion av milk proteiner
 
MULTI PRO PLUS höghaltig multivitamin/mineral formel

 

Food supplementation

 

CEDRIC „THE ONE” MCMILLAN

Food supplementation

DENNA KOMBINATION SYFTAR TILL ATT ÖKA REN MUSKELMASSA – MED HÖGSTA KVALITET AV PROTEIN OCH KOLHYDRATER.

 

 

Food supplementation

 

Food supplementation

 

FOUAD ABIAD

Food supplementation

FOUADS KOMBINATION SYFTAR ÅT ATT GÖRA EN REDAN RÄTT (FAST) DIET PERFEKT MED VIKTIGA AMINOSYROR, SPÅRÄMNEN OCH VÄXTEXTRAKT.

 

 

Food supplementation

 

Food supplementation

 

GRUNDLÄGGANDE NÄRINGSPRINCIPER FÖR ATT BYGGA MUSKELMASSA

Food supplementationÄT VAR TVÅ OCH EN HALV TILL VAR TREDJE TIMME!Håll ditt protein intag högt. Beroende på dina personliga mål, rekommenderar vi 2-2,6 g protein per kilo kroppsvikt och dag.

The Kalorierna från fett bör ligga mellan 15% och 30% av det totala kalori intaget - mestadels från goda fetter. Fettintag i gram är kalorier från fett/9. Föreslagen mängd kolhydrater beräknas utifrån målet av totala kalorier (vilket måste vara högre än underhållsnivån om du vill öka i kroppsvikt). Kolhydrat intag i gram = totala kaloriintaget - kalorier från protein - kalorier från fett/4.

 

Underhållsnivån av kalorier beror på fl era olika faktorer som kön, ålder, kroppstyp, daglig fysisk aktivitet. Det fi nns online program för att beräkna underhållsnivån av kalorier.

 

Ät åtminstone lika mycket grönsaker som kött.
Drick rikligt med vatten, 3-5l/dag.

Ät varierat, byggt på följande:

Protein: kycklingbröst, fi sk, kalkonbröst, mager biff, fettfri keso, ägg, protein pulver.
Fett: Omega-3, linfröolja, olivolja, fi skolja, ALA, vindruvskärneolja, pumpafröolja.
Kolhydrater: brunt ris, basmati ris, bovete, havregryn, hirs, fullkornsbröd, fullkorns durumvete pasta, quinoa, sötpotatis, massor av grönsaker.

 

TRÄNINGSPROGRAM FÖR ATT BYGGA MUSKEL MASSA

Food supplementation

Träningsprogram 5 dagars split

  • Dag 1: bröst, mage
  • Dag 2: lår, vader
  • Dag 3: axlar + traps, mage
  • Dag 4: rygg, vad
  • Dag 5: armar

Sekvensen för kroppsdelarna kan varieras. Vi rekommenderar att börja veckan med den svagaste muskelgruppen.

 

Food supplementation

BRÖST

 

1. Lutande bänkpress
med hantlar eller skivstång
2 uppvärmnings set
4 x 8-10
2. Flat bänkpress
med skivstång eller hantlar
4 x 8-10
3. Lutande hantel fl yes 4 x 10-12
4. Dips 3 x 8-12
5. Pullover 3 x 15

 

Food supplementation

 

MAGE

 

1. Crunches 5 x 20-30
2. Omvända crunches 5 x 20-30

 

Food supplementation

LÅR

 

1. Knäböj bak eller fram 2 uppvärmnings set
4 x 6-20
Notera: Vi anger ett brett reps antal när det gäller lårövningar eftersom vissa reagerar bättre på läga reps och en del på höga repetitioner. Det är mycket individuellt. Du måste själv lära dig det!
2. Utfall eller benpress 4 x 6-20
3. Benspark 4 x 15
4. Raka marklyft 4 x 10-12
5. Liggande bencurl 4 x 8-10
6. Stående bencurl 4 x 8-10

 

VADER

 

1. Stående vadpress eller
donkey resningar
4 x 10-12
2. Sittande vadpress 4 x 15-20

 

Food supplementation

 

AXLAR OCH TRAPS

 

1. Hantellyft åt sida 2 uppvärmnings set
4 x 10-12
2. Militärpress med skivstång
eller hantlar
2 uppvärmnings set
4 x 8-10
3. Framåtböjda hantellyft åt sida 4 x 10-12
4. Shrugs med hantlar eller skivstång 5 x 10-12

 

Food supplementation

RYGG

 

1. Latsdrag eller chins
-brett grepp
4 x 10-12
2. Hantelrodd 4 x 8-10
3. Rodd, brett grepp med
skivstång eller i maskin
4 x 8-10
4. Chins eller latsdrat
– smalt grepp
3 x 10-12
5. Hyperextensions/ryggresningar 3 x 15-20

 

Food supplementation

 

ARMAR

 

1. Lutande hantelcurl 2 uppvärmnings set
4 x 6-10
2. EZ stångs curl – stående eller på
scottcurl bräda
4 x 6-10
3. Hammercurl eller
koncentrationscurl
4 x 6-10
4. Pushdown med rep 4 x 10-12
5. Smal bänkpress –
med utåtriktade armbågar
4 x 6-10
6. Hantelpress över huvud eller
„skull crushers”
4 x 6-10
Där vi använder ordet „eller” ska du skifta övning från ett träningspass till ett annat.

 

Träningsprogram 4 dagars split

  • Dag 1.: bröst, biceps, mage
  • Dag 2.: ben, vader
  • Dag 3.: axlar + traps, triceps, mage
  • Dag 4.: rygg, vader

Du kan göra på samma sätt i 4 dagars split som i 5 dagars split men träningspassen kommer att bli cirka 20 minuter längre. Om detta inte är önskvärt, så minska antalet sätt något lite.

Ladda ner katalogen i pdf format.